duminică, 23 ianuarie 2011

Mall-ul

Mall-ul este noul loc de boierime al romanului unde lumea vine de la mic la mare să-şi etaleze ţoalele şi să-i studieze pe alţii, cu ardoare sau cu invidie, să soarbă o cafea , să mănânce un Mec sau aripioare picante. În mall obligatoriu trebuie să fii la vedere. Cu cât mai multe kilograme de impresii cu atât mai la vedere trebuie să te poziţionezi.
Şi portretul ţăranului de mall: cheile de la maşină în mână, obligatoriu; tricou cu burtă şi dacă se poate să scrie cât mai mare GUESS, NIKE sau alte firme. La domniţe geantă să fie cât mai mare (de firma, neapărat, Guess, sau Gucci de preferinţă), purtată pe braţ ca sacosele de piaţă; pantaloni mulaţi, balerinii cu fundiţa, gloss-ul (neapărat roz, sclipicios şi muuuuuuult), sprâncenele tatuate, bijuteriile masive de aur sau imitaţie şi bineînţeles un mers cât mai afectat . Nu contează că îţi stă ca dracu, eşti în trend. Musai dacă eşti de firma îmbrăcat şi dacă lumea poate să citească asta pe tine bunul gust vestimentar nu-ţi poate fi contestat şi mai ales poţi fi sigur de privirile invidioase ale celor din jur, care-şi spun printre dinţi, "are baaani, domle`".

Perfecţiunea fabricată

Nu e pentru nimeni un secret faptul că frumuseţea artificială e foarte des întâlnită în ziua de azi. Oricât ai zice că eşti o persoană care adoptă stilul natural, ma refer la fete, să nu-mi spui că nu ai folosit niciodată mascara sau un blush în obraz... În fond, şi machiajul face parte din aceeaşi categorie. Până şi epilatul, oricât de ciudat ar suna! Te amuzi când te uiţi la videoclipurile de prin anii '70-'80 şi le vezi pe adeptele stilului natural, cu păr la subraţ şi pe picioare, dar n-ai ieşi niciodată aşa pe stradă!

Plus că metodele moderne de înfrumuseţare sunt cât se poate de comode. Gândeşte-te că ai fi trăit în altă epocă sau în altă cultură, în care idealul de frumuseţe te-ar fi supus unor chinuri incredibile. În China, fetiţelor de şapte ani li se legau strâns labele picioarelor cu fâşii de pânză pentru a nu mai creşte, picioarele mici reprezentând un etalon al frumuseţii. Iar în altă parte a globului, alte femei îşi scoteau dintii din faţa ca să fie mai drăguţe sau, într-un caz mai fericit, îi înnegreau.

Sau, exemplul cel mai clar: femeile girafe - femei cu gâtul lung de până la 40 de centimetri prins în inele. Iar dacă voiai să le scoţi, mureai din cauza muşchilor atrofiaţi ai gâtului. Cam nasol, nu? Aşa că bucură-te de vremurile noastre în care, dacă te plictiseşti de ochii albaştri, îţi pui imediat unii verzi, fără prea mare efort. Nu vorbim de chirurgia estetică, pentru că există o mulţime de alte variante care să te facă să fii mult mai atrăgătoare. Şi ştii care e poanta poantelor? Când vei dormi romantic pe pieptul iubitului tău, îţi vei da seama că te înţeapă ceva în obraz…Sunt firele de păr proaspăt crescute, semn că şi el se epilează! Ha! Până şi lacul de unghii ţi l-a terminat! Iar de pensat, se pensează constant, fiindcă, altfel, sprâncenele lui s-ar uni într-un mod inestetic deasupra nasului! Iar la parterul blocului, ce să vezi, s-a deschis un salon de înfrumuseţare masculină!

Concepţia României despre afaceri


Domneşte în România o concepţie încă de pe vremuri: tânărul şi afacerile, babă şi mitralieră. Această mentalitate transmisă parcă din generaţie în generaţie ne împiedică să evoluăm, să avem tineri pe care să-i scoatem în faţă, cu care să ne mândrim, să avem şi noi mai mulţi tineri Bill Gates şi mai puţine Eba. Întrebarea cea mai des întâlnită a copilăriei , stresant de enervantă când îţi aduci aminte de acei ani este : Ce vrei să te faci când vei creşte mare! Unii spun că vor să fie doctori ca să facă lumea bine , alţii aviatori , unii poliţişti , pentru a proteja lumea de oamenii răi , dar marea majoritate vor să fie şefi ! De aici încep visele, idealurile, ambiţiile să prindă contur. Termini şcoala generală , te duci la cel mai bine cotat liceu , nu ratezi nici o olimpiadă , urmezi cursurile unei facultăţi , care mai mult de jumătate dintre ele nu-ţi folosesc , îţi iei diploma şi te pregăteşti să înfrunţi lumea. Mândru , sigur pe tine , pe cunoştinţele tale acumulate , te prezinţi la interviul vieţii tale pentru a te angaja pe postul visat o viaţă întreagă... cel de şef ! Şi să vezi surpriză! Eşti respins pentru că nu ai experienţă! Toată lumea ta se prăbuşeşte! Cum să nu ai experienţă din moment ce toată viaţa ta pentru asta te-ai pregătit? Dezamăgit , cu inima frântă , accepţi acea frază care ţi-a spulberat visele : " nu am experienţă" .

ŞPAGA PENTRU UN LOC ÎN CĂMIN


Luna septembrie este întotdeauna coşmarul stundenţilor, dar şi cel mai frumos vis al celor care fac bani de pe urma nefericirii acestora.

Cu două săptămâni înainte de începerea anului universitar, studenţii admişi în alte oraşe decât cele în care îşi au reşedinţa încep să îşi facă bagajele şi se îndreaptă spre noua casă. De fapt, asta e valabil doar în cazul celor mai norocoşi, care au prins legal un loc în cămin, după repartizările facultăţilor.
Studenţii, care au primit un loc în cămine, umblă cu buza umflată în încercarea de a obţine un pat, un dulap sau o masă mai de doamne ajută şi pentru asta au nevoie de ceva bani, de uns administratorii. Mai rău este însă de cei care nu au fost repartizaţi în cămine, aceştia fiind nevoiţi să bage mâna mai adânc în buzunarele părinţilor, deoarece, cu mai puţin de 300 de euro, nu poţi cumpăra un loc în cămin, fie că îl cumperi cu... „ajutorul” administratorului sau al şefului de cămin. Pentru cei care rămân „pe lângă”, abia acum începe... distracţia! Adică goana după un loc de vânzare ori după o persoană sus-pusa, despre care se ştie că întinde mâna.
Cumpărarea de locuri în cămine nu este o practică nouă, din cauza crizei de spaţii pentru cazare şi a cererii ce depăşeşte cu mult capacitatea complexelor studenţeşti. Însă această problemă poate fi rezolvată relativ uşor de cei care sunt dispuşi să dea mită pentru a obţine o cameră într-un cămin, mita ce variază de la 300 de euro la 1000. Preţurile variază în funcţie de condiţiile din cămin şi de perioada în care-ţi cumperi locul, pentru că după 1 octombrie când deja toată lumea se aşează la facultate, preţurile sunt din ce în ce mai mari.
Află şi părerea studenţilor despre şpagă aici

duminică, 16 ianuarie 2011

Spaga în cămin


Ce spun studentii?

Cristi este student la master, in anul doi. Pana acum a stat legal in camin, insa in acest an a fost mai putin norocos. "Am primit loc intr-o camera fara calorifer si fara mobilier, asa ca am apelat la solutia romaneasca, mi-am cumparat loc", spune tanarul.

Este stiut faptul ca majoritatea tranzactiilor de acest gen nu se pot face fara acordul administratorului, la care insa nu oricine poate apela. Locurile la camin se dau doar intre cunoscuti. Cum multi dintre administratori au fost prinsi in timp ce cazau ilegal studenti, acum sunt precauti si refuza, aparent, astfel de solicitari.

"Eu n-am reusit sa vorbesc cu administratora. Au venit ai mei. Au insistat o zi intreaga la ea. Pe seara, cand nu era lume, i-a cerut maica-mii numarul de telefon ... in caz ca se iveste ceva. A sunat-o cam intr-o ora pe mama, i-a zis pretul si camera", povesteste studentul. "400 de euro in buzunarul administratorei... s-a dus cu vacanta mea de Craciun", spune, nostalgic, Andrei.

„Anul trecut am reusit sa rezolv, dar se stie cum este, in fiecare an o luam de la capat. Am venit doar sa ma interesez pentru ca locul, daca il primesc, o sa-l primesc abia dupa ce incepe anul universitar. Cred ca toata lumea stie ca dupa ce toata lumea s-a cazat raman cateva locuri libere. Nu stiu cum, dar raman. Cred ca unii renunta la locuri, dar cred ca si administratorii mai manevreaza cate ceva. Ideea e ca trebuie sa stiu din timp cam pe la cat ma ajunge toata chestia“, a declarat Simona, studenta la Litere.

„Daca vine o comisie in control spun ca sunt in vizita. Nu au cum sa probeze ca eu am cumparat de la studentul X locul de cazare. Studentul X este in oras, iar eu sunt in vizita. E foarte simplu. Mai nasol e de cei care vand dupa ce pun afise si ii poate depista politia. In fond insa, si politistii pot fi unsi cu ceva“, a precizat Cristian, din Deva.